2016 Zuster Maria Adriaens draag collectie tekeningen over

Zuster Maria Adriaens (75) van de Congregatie van de Zusters van Liefde in Schijndel, heeft op 14 juni haar archief met tienduizend tekeningen feestelijk overgedragen aan het Nederlands Boeddhistisch Archief. Haar realistische en soms dromerige tekeningen zijn het resultaat van een leven lang tekenen in de traditie van het Zen Zien Tekenen, een vorm van tekenmeditatie die in de vorige eeuw is ontwikkeld door de Nederlands-Amerikaanse kunstenaar Frederick Franck. Zuster Maria Adriaens heeft deze vorm van tekenen in Nederland verder uitgedragen en inmiddels wordt er door een nieuwe generatie les in gegeven.

CCI27062016_0000.jpg

Zenkunsten

Het Zen Zien Tekenen wordt wel gezien als een van de zenkunsten, waaronder ook de kunst van ikebana, het boogschieten en de theeceremonie vallen. Het is een intense oefening in aandacht en onbevooroordeeld waarnemen, en heeft zo sterke verwantschap met de zen meditatie en mindfulness. Het NBA ziet het Zen Zien Tekenen als echt Nederlands, in de betekenis van een in Nederland ontstane en ontwikkelde boeddhistische stroming.

De tekeningen van zuster Maria Adriaens zullen door het NBA worden gedigitaliseerd zodat ze toegankelijk worden voor een groter publiek. Daarvoor is tegelijkertijd de stichting Zen Zien Tekenen opgericht die activiteiten zal organiseren om het Zen Zien Tekenen in Nederland verder bekendheid te geven.  Zie www. zenzientekenen.nl  

 
 
 maria zen.jpg
 
 maria zen 1.jpg