Januari 2017: zusters Hoogstraat Eindhoven geven het stokje door: afscheid maakt een nieuw begin!

Sinds 1983 woonden ze er, de vier zusters van Liefde. In het Kloosterhof van Gestel aan de Hoogstraat. Midden in de maatschappij want er werden verbindingen aangegaan met tal van organisaties waaronder Vluchtelingen in de Knel. Nu geven ze het stokje door aan een nieuwe generatie actieve bewoners van de Hoogstraatgemeenschap.

 

Eindhoven - Een pand met historie. Nadat de nonnen vertrokken uit het klooster werd een andere invulling gezocht. Zuster Bets (86) en zuster Theofrida (90) gingen die uitdaging aan en hebben er jaren met veel plezier gewoond. Samen met zusters Veronique (96) en zuster Alberta (81) wonen ze nu in Schijndel. "Heel anders", zegt zuster Theofrida. "Toen we vanmiddag weer hier naartoe reden, zagen we meer kleur op straat. Vluchtelingen die hier naar binnen liepen. Dat missen we in Schijndel." Vluchtelingen leven namelijk al tientallen jaren samen met hen in het pand. Naast de zusters nemen ook Gerard (78) en Anneke (76) van de Ven, afscheid van de plek waar zij sinds 1996 woonden. Zij zijn weer terug in Bergeijk. "Het verbindend punt zoals zij dat waren, dat sprak ons aan. Die aandacht voor het geheel, die vonden wij bewonderenswaardig. Wij zijn dankbaar dat wij daar deel van uitmaakten."

 


"Wij zijn geïnspireerd geraakt door Stichting Emmaus om hier nieuwe ideeën toe te passen", zegt zuster Bets over de beginperiode. De vier zusters kwamen hier in een leeg gebouw in 1983. "We hebben hier op een zondagavond nog gordijnen zitten te naaien. We waren bang voor kraken en met de gordijnen wekten we de indruk dat het bewoond was", aldus zuster Theofrida. De organisaties met weinig geld konden hun intrek nemen in het pand. "Kleinschalige bedrijvigheid, na een jaar was het gebouw vol. Van de leegte is de volheid gekomen", zegt zuster Theofrida. "Nu is er een nieuwe groep met dezelfde idealen die het werk voortzetten, misschien met zelfs meer enthousiasme. Het visioen wat we hadden is nu verwezenlijkt na zoveel jaren. Dat is een belangrijk punt voor de stad."

 

Cora Snoeren (56) en haar man Paul (55) zijn, samen met een gezin met twee kinderen, de nieuwe bewoners. "Dat gaf ons vertrouwen. Ze gaan het op hun eigen manier doen", zegt zuster Bets. Dankbaarheid, dat voelt zuster Theofrida. "Het is goed zo voor ons. Ergens missen we iets maar het gevoel dat het zo goed is overgenomen, dat stemt ons tevreden. Het gevoel dat het hier doorgaat geeft maakt ons alle vier gelukkig."

 

Op zaterdag 11 februari nemen de oude bewoners officieel afscheid.

Klik hier voor het artikel in Groot Eindhoven 

 

www.hoogstraatgemeenschap.nl

 

 

 
Knipsel.JPG