Kapel, korte geschiedenis

 

Kapel, korte geschiedenis

De eerste huiskapel deed dienst tot 25 september 1843.
Op 25 september 1843 werd een nieuwe kapel (en gasthuis en ziekenhuis) ingewijd door pastoor van Erp.
15 augustus 1869 werd een nieuwe kapel ingezegend door pastoor Ceelen.
2 februari 1899 werd door rector Kluijtmans de grotere kapel ingezegend.
Door het oorlogsgeweld 1940-1945 werd de kapel voor een deel vernield.
8 december 1949 werd het hoofdaltaar door mgr. Mutsaerts geconsacreerd zonder kerkwijding.
1964: verbouwing van de kapel zoals die nu is.
Jos de Vries, architect te Helmond heeft met groot vakmanschap en kundigheid bijgedragen aan de kapel zoals ze heden ten dage in gebruik is. Later zijn nog wel enkele zaken (bv meubilair) vervangen en is intern onderhoud gepleegd, maar er zijn geen ingrijpende veranderingen meer gerealiseerd.
 
Onderstaande foto's geven een beeld van de verwoestingen in de oorlog, de situatie na het herstel van de oorlogsschade en de situatie na de renovatie in 1964.
 
 kapel1_oorlog.jpg

 kapel2_oorlog.jpg

 kapel3_ nieuw.jpg
     
 maria7.jpg  

Binnenplaats, glas – in – lood – raam bij de kapel

Voorstellend:
Maria en de zeven werken van barmhartigheid.

In zevenvoud gaan uit haar handen
werken van barmhartigheid,
wit en licht naar alle kanten
voor een nieuwe goede tijd.
 


Op het raam staat Maria als de "Vrouw, bekleed met de zon". Apocalyps. Het is een nieuwe originele voorstelling van Maria, als middelpunt van de schepping. Van haar gaan de 7 vredesvogels, ofwel 7 duiven uit. Deze staan symbool voor de 7 gaven van de Heilige Geest, de Bijstands Gods, door Maria aan de wereld bemiddeld.
Ook kunnen het de 7 werken van barmhartigheid zijn, die Maria overdraagt aan de mensen, de Bijstand die wij kunnen voortzetten: hongerigen spijzen, naakten kleden, dorstigen laven, doden begraven, gevangen verlossen, zieken bezoeken en vreemdelingen herbergen.

     
binnenpl.jpg Boven en naast de deur naar de binnenplaats

Deze glas-in-lood ramen zijn een geschenk van pastor van de Schoor. Ze zijn ontworpen en gemaakt door P. Wiegersma.
Het bovenste raam: Maria. De moeder van de pastor heette Maria.
Het rechterraam: de H. Jacobus, de patroon van de vader. De pastor had veel devotie tot de H. Jacobus. Hij heeft ook Santiago de Compostella bezocht.
Het linkerraam: de H. Jozef, de patroon van de pastor.
   

Wijwatervat in de hal voor de kapel

Bij het binnenkomen van de kapel, staat bij de grote toegangsdeur staat een wijwatervat. Het wijwatervat is ontworpen door P. Wiegersma.
Het is uitgevoerd uit één blok cristallino-marmer, met de hand rondgeslepen en ingelegd met zwart marmer, voorstellend de watervloed, de ondergang waaruit wij zijn gered.

 

 mh_wijwatervat.jpg
"Brandend Braambos" van P. Wiegersma

Dit kunstwerk is aangebracht in 1986,
bij het 150-jarig bestaan van de congregatie. 
Het bevindt zich boven de deur die toegang geeft tot de kapel.
 br_braambos.jpg

 

 

 altaar_koepel.jpg

 

Altaar met ciborium

In 1949 stond er oorspronkelijk een koepel op het baldakijn van het altaar (zie foto links). Doordat er bij latere verbouwingen in de kapel glas-in-lood ramen kwamen boven het altaar, is de koperen koepel verwijderd, terwille van het uitzicht op de ramen. Ook is verder naar voren een nieuw altaar geplaatst (zie foto rechts).

De altaartombe met ciborium is gemaakt van een blok Noors marmer, met kapitelen, gemaakt door J. Uyterwaal.
Op de kolommen staan afbeeldingen van heiligen met mijter en kroon, en ook vrouwen.
Op de koperen band links staat een afbeelding van Christus met de Emmaüsgangers.
De koperen band aan de rechterkant laat een afbeelding zien van Jezus met twee leerlingen en het scheepje met drie leerlingen die het net vol vissen proberen binnen te halen.
Op de band aan de voorzijde staat een afbeelding van de Verrezen Heer, zijn wonden tonend aan Maria, Johannes, Petrus, Andreas en nog twee personen.
De band aan de achterzijde toont het tafereel van de wonderbare broodvermenigvuldiging.

 altaar_nieuw.jpg

 Hieronder treft u enkele afbeeldingen aan van het altaar.

 

 ScreenShot050.jpg

 altaar_oud2.jpg

 kapiteel3.jpg

 

 kapiteel1.jpg

     
Glas-in-lood ramen kapel
     
De ramen zijn ontworpen en gemaakt in 1964 door P. Wiegersma. Ze vallen onmiddellijk in het oog als je de kapel binnenkomt. De drie middelste ramen stellen het Christus-mysterie voor: Kerstmis, Pasen en Pinksteren. Ze zijn samen te vatten in één idee: de uitkomst van de Heer. Met Kerstmis, bij zijn geboorte trad hij naar buiten in deze wereld. Met Pasen, bij zijn Verrijzenis trad hij uit de dood naar het eeuwige leven en met Pinksteren trad hij in zijn kerk naar buiten om alle mensen te brengen tot dat eeuwige leven (uitkomst, redding en verlossing).
 

 ramen_kapel.jpg

     
ikoon_maria.jpgMaria-altaar met Maria-ikoon

De Maria-ikoon komt uit de 17e eeuw. Ze is het type der Hodigetria (geleidster op de wegen). Deze afbeelding werd te Moskou vereerd in een kerk bij de muren van het Kremlin, dat door de Bosjewieken in 1918 is afgebroken.


 

 wandkl_kapel.jpgWandkleed Ontworpen door P. Wiegersma, bij gelegenheid van het zilveren kloosterfeest van zr. Veronique van Woerkum in 1966. Het was een geschenk van de kloosters. Het wandkleed is geweven op het atelier van E. de Cneudt in Baarn. (Twee dames hebben er ongeveer 1200 uur aan gewerkt). Het stelt voor:

De wereld van het geschapene,
God is liefde,
laten we die liefde herkennen,
naastenliefde is dan het resultaat.


Onderaan vinden we het element van de schepping, de oerchaos van Genesis. Hieruit komt het eerste leven naar boven, samengebald in een soort levenscel, iets dat al het komende bevat. Deze cel groeit uit tot alles wat er verder te zien is: dit wordt aangegeven met een boom, een ware boom des levens, een stamboom van al het bestaande. In zijn kruin gebeurt van alles tegelijk: de boom staat in knop, schiet bladeren uit, draagt bloesem en heeft tegelijkertijd heerlijke vruchten. Het gaat over aarde en water, over groei en vruchtbaarheid.
In het middendeel ziet men vlammen, een luchtruim en enkele symbolen die het heelal aanduiden. Naast aarde en water heb je hier de twee andere elementen: vuur en lucht. Daarin verschijnt de mens, een man die een schaapje draagt. Het is de mens die er zijn schouders onder wil zetten, de mens die de last op zich heeft genomen. Het zijn sterke schouders. In het zorgen van de ene mens voor de andere, in het "dragen van elkanders lasten" (Paulus) is de werkelijke naastenliefde bereikt.
De man, de herdersknaap, draagt het (teruggevonden) schaap met liefde, hij gaat er niet onder gebukt, maar hij heeft zijn schouders er werkelijk onder gezet en het schaapje ligt daar goed en veilig. Hij zorgt ervoor dat niet alles verloren loopt, zo goed als hij met zijn vermogens en aanleg kan. In deze herdersfiguur staat Christus onder ons en je kunt in de herdersfiguur dus de christen zien, die in navolging van de Heer reddend optreedt.
     

Kruisweg

Deze kruisweg is in 1936 gemaakt door Charles van Eijck.


kruisweg.jpg